Hisztamin érzékenység, avagy semmit nem ehetsz! Ahogy eddig...

Fruktóz intolerancia és malabszorpció

2016. december 13. - Hisztamin intolerancia

Két dolog miatt is gondoltam, hogy írok a fruktózról is a blogon. Az egyik az, hogy meglehetősen gyakori (állítólag minden 3. nyugat európai ember küzd kisebb-nagyobb mértékű fruktóz felszívódási zavarral), a másik pedig az, hogy a fruktóz malabszorpció esetén elég nagy kavarodás van a körül, hogy milyen cukorhelyettesítőket lehet használni. 

Sokkal magasabbnak tűnik a laktóz intoleránsok aránya, pedig ez nem így van, csak kevesebb fruktóz kilégzéses tesztet végeznek, mint laktózt. Normális esetben, ha felmerülne ételintolerancia lehetősége, a fruktózt ugyanannyira kellene tesztelni, mint a laktózt, sőt a nyugati adatokból kiindulva elsőként, mert ott ez a leggyakoribb. Ebben az esetben pedig Magyarországon is megnövekedne a fruktóz intoleránsok száma, és csökkenne az IBS-sszel diagnosztizált betegek száma. Ha értitek a célzást...:) 

Tovább

Vizsgálatok hisztamin intolerancia esetén (frissítve: 2017.02.06.)

dreamstime_xs_40010753.jpgDao koncentrációjának mérése vérből

 

Ez az első vizsgálat, amit Magyarországon orvos ajánlani fog. Egy vérvétel az egész és pár nap múlva a kezünkben is tarthatjuk az eredményt. Beutalóval úgy tudom nem lehetséges, csakis magán úton nagyobb laborokban elérhető a vizsgálat. Ha "mázlink" van akkor a dao 10 U/ml alatti, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy hisztamin intoleranciánk van. Vannak azonban más esetek is...

Tovább

Hormonális zavarok és a hisztamin intolerancia

Egy francia kutatásban 33000 embert vizsgáltak ételintoleranciák miatt. A vizsgálatban 1%-uk bizonyult hisztamin intoleránsnak. Ebből az 1%-ból a 80% negyvenes éveiben járó nő volt. Emiatt úgy gondolják, hogy a hormonális problémáknak (a változókornak) nagy szerepük van a hisztamin érzékenységben. Sőt férfiak akik érintettek, többeknél prosztata problémákat találtak, ami erősíti ezt a teóriát. Abban a maradék 20%-ban foglal helyet az, akinek nem a hormonális változások okozzák a hisztamin intoleranciát. Amennyiben ez valóban helyes, akkor Magyarország lakosságára vetítve nagyjából 1000 embert érinthet, ebből 800 változó korban lévő nő, és nagyjából 200 ember, aki valami más okból érintett. 

Tovább

A hisztamin érzékenység feltételezett okai

Ez egy szintén vitatott témakör, nem véletlenül illesztettem a címbe a "feltételezett" szót. :/ Ez a cikk remélem egy kis útmutatást tud adni ahhoz, hogy hol keresendő a probléma igazi oka. Amennyiben tagjai vagytok külföldi Facebook hisztamin intolerancia csoportoknak, láthatjátok, hogy szinte nincs olyan tag, akinek csak hisztamin intoleranciája van. A cikket a sokszor szóba kerülő Jarisch könyv egy szabadon megtekinthető részletéből és a SIGHI oldaláról fordítottam. 

Tovább

A hisztamin szegény diéta

Ez a cikk teljes egészében fordítás, természetesen a SIGHI oldaláról. Nekem nem pontosan így kellett a diétát csinálnom. Azoknak viszont nagyon jól jöhet, akik nem tudják, hogy igazából hisztamin érzékenyek-e, vagy valami más rejtőzik a háttérben. 

 

Ha olyan tünetek jelentkeznek amelyeket hisztamin idézhet elő, akkor az egyik legfontosabb diagnosztikai lehetőség és egyben a legfontosabb terápia is az eliminációs diéta. Hisztamin intolerancia gyanú esetén mindenképp érdemes meghatározott ideig a diétát konzekvensen betartva kipróbálni. Nincs laboratóriumi teszt amely egyértelműen meghatározná vagy kizárná a hisztamin intolerancia lehetőségét.

Tovább

Réz, cink, mangán, flavonoidok

Ezek az ásványi anyagok szintén segítségünkre lehetnek a hisztamin intolerancia terápiájában. Egy kicsit vizsgáljátok meg az étkezéseiteket, és amennyiben, felmerül a gyanú, hogy nem elegendő ezeknek a mikroelemeknek a mennyisége esetleg érdemes fontolóra venni a pótlásukat.

 

Tovább

Kalcium, magnézium, foszfor

Elsősorban szeretném tisztázni, hogy ez a poszt nem egy kutatás fordítása, vagy hivatalos orvosi ajánlás. Ezt a részt csupán a józan paraszti eszem szerint írtam, és persze azok alapján, amiket olvastam. Ez kizárólag olyanoknak szól, akik hisztamin intoleranciában szenvednek, és nem azoknak, akik normálisan, egészségesen tudnak étkezni, Persze kinek mi az egészséges, de ettől függetlenül én azt vettem figyelembe, hogy mi több olyan élelmiszert nem ehetünk, ami egyébként szuper ásványi anyag forrás lenne.   

Tovább

C-vitamin

fotolia_77325987_xs.jpg

Ez a vitamin az egyik legtöbbet kutatott vitamin. Ennek ellenére egyáltalán nem mondható el róla, hogy teljes egyetértés uralkodna a C-vitamin hatásosságát, vagy mellékhatásait tekintve. Az előírt minimum napi bevitel 60mg/nap. Ez arra elég is, hogy ne kapjunk skorbutot, ebben teljes az egyetértés idáig. És innentől kezdődik a kalamajka. Kismillió tanulmány, kismillió ajánlás a napi bevitelre vonatkozóan. Vannak a nagy dózisok harcosai, mint Linus Pauling, és büszkeségünk Szent-Györgyi Albert. Mellesleg jegyzem meg mindkettejük nagyon szép kort élt meg (93 év). Természetesen ennek ellentmondó ajánlásokkal is találkozhatunk. A napi ajánlás túlnyomórészt egy nagyon óvatos 200mg/nap egészséges embereknél, ettől magasabb, ha valamilyen betegségben szenvedünk. 

Vannak tanulmányok arra vonatkozóan, hogy rák betegség esetén, vesekő esetén, szív- és érrendszeri betegségek esetén milyen hatásai vannak. Némelyek teljes ellentmondásban állnak egymással, mint hatásosság, mint dózis tekintetében. Én azt nem értem, ha mindenki tudja, hogy ez a vitamin kismillió folyamatban részt vesz az emberi szervezetben, és tudjuk, hogy a testünk nem képes előállítani, és mindenki tudja, hogy ez a gyümölcs vagy zöldség már nem az, mint 20 évvel ezelőtt, akkor miért mondják még mindig azt, hogy nem kell külön vitaminként szedni. Én a továbbiakban csak a hisztamin intoleranciát érintően fogok a C-vitaminról írni, mert belebolondulnátok, ha minden zagyvaságot leírnék, amit olvastam, és valószínűleg senki nem olvasná el olyan hosszú lenne.

Tovább

Antihisztaminok

fotolia_44924133_xs.jpgBevezetésként szeretném leírni az antihisztaminok működési elvét. Az antihisztaminok nem a bevitt hisztamin mennyiségét tudják csökkenteni, hanem az általa okozott tüneteket fedik el. Ha magas hisztamintartalmú ételt fogyasztunk a benne lévő hisztamin ugyanúgy a testünkben kering, csak nem tud a hízósejteken dokkolni, mert ott már az antihisztamin elfoglalta a helyét, kvázi kiszorította, így ingereket sem tud kiváltani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a hízósejtek felületén kulcslyukak vannak (hisztamin receptorok H1-H4), amelyeket más-más kulcs tud működésbe hozni (hisztamin). Az antihisztaminok (más néven: hisztamin receptor antagonisták) ezeket a kulcs lyukakat képesek eltömíteni, hogy amikor a kulcs érkezik ne tudjon semmilyen funkciót beindítani.

Tovább